Etikk er viktig i profesjoner innen helse- og omsorgstjenestene. Helsepersonell står i roller hvor etikken i form av verdier, normer og forventninger kan være utfordrende. De mange ulike møtene og rollene helsepersonell har med både pasienter, pårørende, kollegaer og andre utfordrer dem på ulikt vis.
Samarbeid om etisk kompetanseheving i KS har de siste årene jobbet med en kartlegging knyttet til bevisstgjøring av etikk og verdier i de kommunale helse og omsorgstjenestene. Professor Rudi Kirkhaug finner her bl.a. at dette påvirker både tryggheten til de ansatte og kvaliteten på tjenestene som gis.
Simulering kan på lik måte som etisk refleksjon være et verktøy som kan bidra til bevisstgjøring og dermed brygge trygghet for de ansatte.
Mange ansatte er redde for å ta “vanskelige” samtaler og prøver så langt det lar seg gjøre å unngå disse. Vanskelige samtaler kan vær knyttet til for eksempel temaer rundt dette med sorg og tap, døden, selvmord, pårørende som ikke er fornøyde mm.
Ved å få lov å trene seg på disse “vanskelige” samtalene vil det bli en bevissthet på hva konkret det er som gjør denne samtalen vanskelig for meg. Det blir en bevisstgjøring både på hvordan kommuniserer jeg og hva gjør en slik samtale med meg som person. Hvilke tiltak kan jeg som ansatte gjøre for å bygge den tryggheten de trenger for å gå inn i slike samtaler.
USHT-V har utarbeidet og testet ut et hefte til ressurspersoner som skal veilede i simulering og etikk i egen avdeling/tjenestested.
Prosjektbeskrivelse for simulering og etikk (PDF, 438 kB)
Hefte for simulering og etikk (PDF, 722 kB)