I dette prosjektet vil fokuset være på å jobbe godt sammen med kollegaer, gjerne også pasienter og pårørende og hvordan vi sammen kan gi tjenester av best mulig kvalitet for brukerne. Tverrfaglighet og etisk kompetanse vil være fokus for arbeidet som skal gjøres.
Hva er tverrfaglig samarbeid?
Def: «En strukturert arbeidsform som forutsetter dialog, felles beslutningspunkter mellom personell fra ulike faggrupper, gjerne sammen med pasient og pårørende»
Samarbeidet kan være knyttet til:
- Utredning av behov – for å sikre felles utgangspunkt, felles mål og felles forståelse av ressurser og behov
- Planlegging av tiltak – for å se tjenestene i sammenheng
- Gjennomføring av tiltak – for å sikre koordinering og nødvendige avklaringer underveis
- Evaluering av tiltak og avklare nye mål
Et godt tverrfaglig samarbeid forutsetter at deltakerne innehar visse egenskaper og forutsetninger. Ressurspersoner med stort engasjement og en utviklingsorientert holdning er avgjørende for å se muligheter og drive utviklingen fremover. Det er viktig at de ulike aktørene er trygge på eget fagområde slik at de kan dele dette i fellesskapet. Samtidig krever samarbeid ekstra tid til å bygge kompetanse og etablere felles forståelse.
For å lykkes, må rollene være tydelig definert slik at alle vet hvem som gjør hva. Å opprettholde dialogen med både aktører og ledelse, samt ha ansvar for å sette og lede møtene, er viktige elementer i samarbeidsprosessen. Kunnskap om hverandres roller og ansvar bidrar til en felles rolleforståelse.
Grunnleggende verdier som respekt, tillit og åpenhet mellom samarbeidspartnerne er helt sentrale for å skape et trygt og effektivt samarbeid.
Hva er etisk kompetanse?
Etikk handler om systematisk tilnærming til moralske spørsmål, dvs våre holdninger, verdier og normer om hva som er rett og galt, godt og vondt i møte mellom mennesker.
At ansatte kan identifisere, reflektere over og håndtere etiske problemer viser at de innehar denne viktige kompetansen. Etisk refleksjon er da et viktig verktøy for å bygge kompetansen.
Samarbeidspartnere i prosjekter:
- Kreftkoordinator i kommunene i Vestfold
- Lindrende enhet i kommunene i Vestfold
- Andre ressurspersoner
Tiltak i prosjektet:
- Kartlegge hva som gjøres i praksis på området
- Veilede avdelinger
- Utdanne ressurspersoner i etisk refleksjon
- Utarbeide en rapport og anbefaling for hvordan jobbe med dette på egen arbeidsplass