Sorgskolen- opplæringsprogram om sorg og sorgstøtte

  • Hendelse

Sorgskolen- opplæringsprogram om sorg og sorgstøtte

Dato

Torsdag 4. september 2025

Tidspunkt

kl. 13.30 - 18.00

Sted

Torp Konferansesenter

Velkommen til opplæringsprogram om sorg og sorgstøtte. 

Programmet består av fire fysiske halvdagssamlinger, og fire digitale nettverkssamlinger. 

De digitale nettverkssamlingene gjennomføres ca. 3 uker etter hver fysiske samling. Du vil få mer informasjon om gjennomføring av de digitale samlingene på den første fysiske samlingen.

Målgruppe: Opplæringen i sorg og sorgstøtte retter seg mot fagpersoner som i sitt arbeid møter mennesker i sorg, og som har behov for økt kompetanse på området. Målgruppen omfatter ansatte med treårig utdanning eller mer innen helse, sosial og omsorg, kunnskap barn- og unge og sosialt arbeid.

Dette inkluderer blant annet:

  • Helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenester:
    • Sykepleiere og vernepleiere
    • Helsesykepleiere
    • Fastleger
  • Medarbeidere som arbeider med barn og unge innen kunnskapssektoren:
    • Lærere
    • Barnehagelærere og andre pedagoger
  • Psykisk helsepersonell og spesialister:
    • Spesialister i klinisk prestetjeneste innen helse- og sosialsektoren
    • Psykologer
  • For religiøse og humanitære organisasjoner som møter mennesker i sorg

Gjennom sorgskolen ønsker man å styrke kompetansen på tvers av sektorer, slik at fagpersoner bedre kan møte barn, unge og voksne i sorg med faglig trygghet, forståelse og støtte.

Programmet går fra september 2025- september 2026

Sorgskolen søkes godkjent som poenggivende for leger og psykologer. 

Sorgskolen er gratis.

Fysiske samlinger:

  • Samling 1: 4. september 2025, kl. 13.30 - 18.00
  • Samling 2: 8. januar 2026, kl. 13.30 - 18.00
  • Samling 3: 30. april 2026, kl. 13.30 - 18.00
  • Samling 4: 3. september 2026, kl. 13.30 - 18.00

Samlet program for de fysiske samlingene:

Program (PDF, 150 kB)

Digitale samlinger:

  • Torsdag 25. september 2025, kl. 14.30 - 15.30
  • Torsdag 29. januar 2026, kl. 14.30 - 15.30
  • Torsdag 21. mai 2026, kl. 14.30 - 15.30
  • Torsdag 24. september 2026, kl. 14.30 -15.30

Gjennomføres på Teams eller Zoom, mer informasjon blir gitt på samlingene. 

Vi ønsker at sorgskolen skal være praksisnær. I de digitale samlingene deles deltagerne inn i faste, tverrfaglige grupper på 5-6. Etter en felles intro jobbes det med problemstillinger knyttet til arbeidet deltageren står i, relatert til temaene som ble løftet frem i de fysiske samlingene. Problemstillingene kan enten være case som deltagerne bringer inn eller refleksjonsspørsmål fra kurslederne. Tidsramme 60 min. Obligatorisk om man ønsker kursbevis. 

Påmelding

Ved å melde deg på, er du automatisk meldt på hele løpet med fire fysiske og fire digitale samlinger.

Merk: du vil kun få en billett, men er påmeldt hele løpet i Sorgskolen. 

Frist for påmelding til Sorgskolen er 11. august 2025 kl. 12.00

Begrenset antall plasser.

Påmelding Sorgskolen

Merk: For å motta kursbevis må du delta på alle de fysiske og digitale nettverkssamlingene.

Sorgskolen er et samarbeid mellom USHT- Vestfold, Den norske kirke, Kreftforeningen og Sykehuset i Vestfold. 

Sorgskolen er gratis! Boken "At forstå sorg" (Mogensen/Engelbrekt, 2013) brukes som pensumlitteratur og må imidlertid kjøpes inn for egen regning. 

Mer informasjon om prosjektet finner du her. 

Innhold i de fysiske samlingene

Samling 1, De første årene

4. september 2025

De første årene legger et grunnlag for mye i livet. Hvordan jeg oppfatter meg selv, mine tilknytningsmønstre og hvordan jeg takler livets motgang og kriser. Hedvig Montgomery tar oss med inn i de viktigste utviklingstrekkene og dannelsen av våre tilknytningsmønstre. Inger Johanne Riis Tollnes gir verktøy til kommunikasjon med de yngste, et lyttende nærvær. Ole Hafell setter sorgstøtte for de yngste inn i en teoretisk og helhetlig ramme.

Hedvig Montgomery er en av Norges mest anerkjente psykologer og er spesialist innen familie- og parterapi. Montgomery er deleier av praksisen Montgomery AS og står bak den internasjonalt bestselgende bokserien «Foreldremagi» som er oversatt til 23 språk. I samarbeid med Aftenposten har hun den ukentlige podcasten og A-magasinspalten Foreldrekoden. I tillegg har Montgomery lang erfaring med arbeid med TV-produksjoner og oppfølging av mennesker som opplever medieeksponering.

Inger Johanne Tollnes er førstelektor i pedagogikk ved universitetet i Sørøst-Norge, der hun underviser om pedagogisk ledelse og utviklingsarbeid i barnehagelærerutdanningen og i Regional ordning for barnehagebasert kompetanseutvikling. Tollnes har tidligere 30 års erfaring fra arbeid som pedagogisk leder og styrer i barnehage.

Ole A. Hafell er diakon og prosjektleder for UngSorg Vestfold, et samarbeid mellom Den norske kirke og Tønsberg kommune. Styremedlem i Sorgstøttealliansen.

Samling 2, Hva er sorg?

8. januar 2026

Hva er sorg? Og hvilke utfordringer står skolebarn som miste nære pårørende overfor? Knut Andersen gir oss en innføring i hvordan vi tilnærmer oss sorg og sorgstøtte i dag. Skoleårene gir arenaer for å utforske sin plass i det store fellesskapet og kan gi opplevelser av utenforskap. Å miste en av sine nærmeste utfordrer disse prosessene. Knut gir også konkrete verktøy til å hjelpe og snakke med barna i skolealder.

Knut Andersen er en erfaren klinisk sosionom, gruppeterapeut og førstelektor ved VID vitenskapelige høgskole, med en master i sosialfaglig arbeid med barn og unge. Han har over 20 års erfaring innen sorgstøttearbeid, hovedsakelig fra "Poliklinikk Sorgbehandling" ved Akershus Universitetssykehus.

Ved VID er Knut blant annet ansvarlig for en videreutdanning i sorgstøttearbeid. Han er også tilknyttet Akershus Universitetssykehus, hvor han leder et prosjekt om sorgstøttearbeid i Ukraina, og har en bistilling ved Universitetet i Oslo (UIO) hvor han underviser i behandling av forlenget sorglidelse.

Knut er opptatt av hvordan fagfolk kan ivareta seg selv i krevende arbeidsmiljøer, og er leder av Sorgstøttealliansen, et nasjonalt kompetansenettverk for fag- og likepersoner som møter etterlatte og pårørende.

Samling 3, Verden til ungdom og unge voksne

30. april 2026

Denne dagen tar vi deg med inn i verden til ungdom og unge voksne. Med en større evne til abstrakt tenkning kan vi fokusere på fortellingen om meg selv. Vibeke Roness Lind deler sin kunnskap om vår narrative identitet. Anne Kristin Imenes tar oss videre med inn i ungdommens utvikling, med spesielt fokus på hvordan den påvirkes når den blir utsatt for sorg og krise. Her gir hun flere eksempler på hvordan vi som fagpersoner kan være til hjelp.

Vibeke Roness Lind er familieterapeut som jobber i et lavterskeltilbud i Fredrikstad kommune. Jeg mistet mammaen min i kreft når jeg var 12 år. Og i dette har jeg vært opptatt av hvordan vi møter, forstår og tenker om barn i sorg eller barn som lever med tapserfaring. Jeg leverer våren 2025 min masteroppgave med tittelen «Å miste som barn og minnes som voksen».

Anne-Kristin Imenes er psykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykologi. Lang erfaring i arbeid med barn, ungdom og familier fra psykisk helsetjeneste i kommune, pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), familievern og barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Bakgrunn som veileder, foredragsholder og fagbokforfatter.

Liselotte Wettby er sykehusprest og vil i samtale med Ole Hafell snakke om hvordan vår opplevelse av hvordan vi har det – vår eksistensielle helse – påvirker hvordan vi takler livets utfordringer. Vi gir en innføring i begrepet eksistensiell helse og skisserer hvilke muligheter denne tilnærmingen åpner opp for i møte med mennesker i krise.

Samling 4, Komplisert sorg og sorgstøtte for voksne

3. september 2026

Den siste dagen tar Trine Giving Kalstad oss med inn i temaene komplisert sorg, sorgstøtte for voksne og meningsskapning. Ole Hafell avslutter kursrekken med emnet selvivaretagelse.

Trine Giving Kalstad er fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) og gjesteforsker ved Senter for krisepsykologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun vil i sitt innlegg presentere ferske funn fra NORHJELP-studien. Dette er et forskningsprosjekt som undersøker hvordan etterlatte foreldre og voksne søsken opplever det offentlige hjelpetilbudet etter å ha mistet et barn eller søsken under 40 år ved plutselig, uventet eller voldsom død. Nestleder i Sorgstøttealliansen.

Praktisk informasjon

Om stedet

Navn

Torp Konferansesenter

Om arrangementet

Pris voksen
0